Η σύσταση του νερού που χρησιμοποιείται στη ζυθοποίηση έχει μεγάλη επίδραση στο χαρακτήρα της παραγόμενης μπίρας.
Στις μέρες μας, βέβαια χάρη στην τεχνολογία είναι δυνατή η προετοιμασία νερού συγκεκριμένης σύστασης για την παραγωγή συγκεκριμένου τύπου μπίρας.
Τα κυριότερα συστατικά του νερού, που σχετίζονται άμεσα με τα χαρακτηριστικά της μπίρας, είναι τα ανόργανα άλατα. Π.χ. νερά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ανθρακικά άλατα είναι κατάλληλα για να παραχθούν σκούρες μπίρες, ενώ νερά με πλούσια θειικά άλατα είναι επιθυμητά σε ανοιχτόχρωμες μπίρες.
Επίσης επιθυμητά είναι τα άλατα του ασβεστίου, γιατί βοηθούν τον πολλαπλασιασμό των ζυμών και την ολοκλήρωση της ζύμωσης.
Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχονται στο νερό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπίρας είναι ο βαθμός σκληρότητας, τα μεταλλικά στοιχεία, η οργανική διαύγεια και η βακτηριακή μόλυνση.